Fredrik Carl Størmer’in Thale Elisabeth Sørlie ve Arne B. Langleite tarafından düzenlenen özel malzemeleri: Bir soyut matematikçi aynı zamanda hevesli bir amatör fotoğrafçı olursa ortaya çıkabilecekler
2015
Fotoğraflar, fotoğraf makineleri, fotoğraf albümü, kişisel çalışma kâğıtları, duvar yazısı, video projeksiyonu, kitaplar
Carl Størmer (1874–1957), esas olarak aurora borealis (kutup ışıkları) ile meşgul olmuş Norveçli bir matematikçiydi. Gökyüzüne yayılan bu ışıklar, 20. yüzyılın başlarında Størmer tarafından açıklanıp anlaşılır hale getirilene kadar gizemini koruyordu. Amatör bir fotoğrafçı olarak ışıkların irtifasını hesaplamayı mümkün kılacak bir fotoğraflama yöntemi geliştirdi. Bir matematikçi olarak da Dünya’nın atmosferine giren yüklü parçacıkların teorik olarak mümkün yörüngeleri üzerine formüller geliştirip hesaplamalar yaptı; bunları, elindeki fotografik malzemeden çıkardığı verilere dayanan yörünge hesaplamalarıyla karşılaştırdı.
Størmer, hayatının erken bir döneminde doğa olaylarını gözlemleme ve araştırmaya karşı büyük bir ilgi geliştirdi. Varlıklı ebeveynlerin tek çocuğu olarak kendisine tutkularının peşinden gitme fırsatı tanındı; o da hem botanik bilimine, hem de matematiğe karşı büyük bir yeteneği olduğunu gösterdi. Bilimin cazibesine eşlik eden bilgiye aç bir çift gözdü. 1890’larda Kristiania (bugünkü adıyla Oslo) ve Paris sokaklarında ceketinin içinde sakladığı bir kamerayla dolaşıyordu. Ana caddede gezinen Norveç seçkinlerinin farkında olmadan fotoğrafları çekiliyordu. Størmer bu yolla, başka hiçbir şekilde göz atamayacağı bakışlar, yüzler ve karşılaşmaları yakalıyordu.
Carl Størmer’e ithaf edilen proje Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin (Oslo) fotoğraf arşivini yöneten sanatçılar Thale Elisabeth Sørlie ve Arne B. Langleite’nin çalışmaları sayesinde yaratıldı; proje, binanın üç katında birden gelişiyor.
Sanatçıların ve Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin izinleriyle.
Arts Council Norway, Office for Contemporary Art Norway (OCA) ve Norwegian Museum of Science and Technology’nin destekleriyle üretilmiştir.
Original materials of Fredrik Carl Størmer arranged by Thale Elisabeth Sørlie and Arne B. Langleite into: What may result when a pure mathematician happens to be also an enthusiastic amateur photographer
2015
Photographs, cameras, photo album, personal working papers, wall text, video projection, books
Carl Størmer (1874–1957) was a Norwegian mathematician whose main preoccupation was the aurora borealis. The lights unfolding in the sky were still a mystery at the beginning of the 20th century, before Størmer managed to make them manifest and comprehensible. As an amateur photographer, he developed a method for photographing the lights that made it possible to calculate their altitude. As a mathematician, he developed formulae and made numerous calculations on the theoretically possible orbits of charged particles entering the Earth’s atmosphere and checked these against calculations of orbits based on data from his photographic material.
Størmer developed an intense interest early in life in observing and investigating natural phenomena. Being the only child of wealthy parents, he was given the opportunity to follow his passions, and he showed great talent in botany as well as mathematics. This scientific fascination was accompanied by a hungry eye. In the 1890s he walked the streets of Kristiania (today Oslo) and Paris with a hidden camera under his jacket. The Norwegian elite strolling the main street was photographed without their knowledge. In this way Størmer managed to capture and preserve gazes, faces and meetings otherwise inaccessible to his eye.
The project dedicated to Carl Størmer has been created thanks to the work of artists Thale Elisabeth Sørlie, curator of the photographic collections at The Norwegian Museum of Science and Technology, Oslo, and Arne B. Langleite. It develops on each of the three floors of the building.
Courtesy the artists and The Norwegian Museum of Science and Technology.
Produced with the support of Arts Council Norway, Office for Contemporary Art Norway (OCA), and Norwegian Museum of Science and Technology.